Kategorier
Ull och garn

Färdiga tofflor

Jag är så nöjd att jag faktiskt har gjort klart dem, de virkade tofflorna. Och det inom tiden jag hade tänkt. De är mitt bidrag till The Craft Labs Creative Challenge i februari.

Jag har gått efter en tutorial från Make & Do Crew som var enkel att följa. Det är både video och en skriftlig beskrivning. Mina tofflor är kanske inte lika snygga som originalet och om jag känner att jag någon gån borde göra ett par till eftersom jag nu vet hur jag faktiskt ska göra de bättre.

Kategorier
Måla Trä

Fixat loppisfynd

 

Förra sommaren var jag runt på lite olika loppisar och letade porslin till mitt då nya kontor på loppisar. Jag hittade en del glas och skålar men köpte också lite annat som litermått i metall och näverkorgar att ha småpyssel i. Det behövs alltid.

korgar_fore2

Näverkorgarna ville jag piffa upp med lite färg. Men de blev liggande. Men när Monthly makers februariutmaning Loppis dök upp var de det perfekta projektet.

Rött, mintgrönt och solgult blev det. Gillar att det är gammalt hantverk som återanvänds. korgar_efter

Kategorier
Ull och garn

Flip-flop boot uppdatering

Hur går det med virkningen? Jo då, det går ganska bra. Min variant kanske inte ser ut som originalet, men den passar min fot och jag tror att det kan bli något. Så här ser den ut just nu:

IMG_3642

Jag gillar verkligen garnet. Vitt, grått, blått och turkos. En slags jeansfärg. Tänker mig att jag ska ha dessa boots till jeanskjol framöver.

Kategorier
Kreativitet Ull och garn

Februaris utmaning – Tropical

Nu är det dags för en ny månad och nytt tema i The Craft Labs Creative Challenge. I studiecirkelns första träff den här månaden pratade vi om vad vi kommer tänka på när vi hör tropical. Jag tänker på färger. Turkost, olika gröna nyanser, rött och rosa. Klara och starka färger.

När det var dags att välja projekt för den här månaden så hamnade jag på pinterest och sökte på tropical. Det finns en massa härliga bilder på hav och löv, ananas och tropiska blommor. Men vad fastnar jag för? Jo, flip-flops som för mig verkligen är tropisk vardag. Men det jag hittade har inte så mycket med tropisk vardag att göra utan mer om en kyligare vardag. Jag har bestämt mig för att virka en slags toffel med skaft och en flip-flogsula. Här hittar du idé och mönster.

Lite oväntat, men jag är peppad. Återkommer med rapport.

Kategorier
Digitalt Kreativitet

The Craft Club januari – Shapes

Första månaden är genomförd. Jag är med och driver en studiecirkel inom The Craft Lab. The Craft Club kallar vi oss. Vi är åtta kreativa personer som vill utveckla oss och hantverka. Vi är från hela världen men samlas här i Stockholm. Förutom en engagerad tjej som befinner sig i Peru. Idén är att vi har ett skypemöte och en irl-träff varje månad. Skype står för inspiration och uppstart och irl-träffen provar vi en teknik och skapar tillsammans. Allt detta gör vi på ett tema och januaritemat har varit Shapes.

Min utgångspunkt i årets tema har varit formen på några av Nancys teckningar. Det är de första gubbarna hon har ritat. Jag gillar de verkligen och tänkte att jag skulle vilja använda dem till något.

monster_nancy

Sedan kom jag fram till att jag ville göra ett mönster med den formen i. Att göra mönster krävde en uppfräschning av både indesign och illustrator. Det var länge sedan jag använde dessa program. Men jag hittade också Skillshare, en sajt för dig som vill lära dig nya saker. Du kan hitta alla möjliga härliga kurser där. Jag hittade en om att göra mönster, Introduction to Designing Repeat Patterns in Illustrator med Elisabeth Olwen. Så den har jag följt.

Kursen hjälper dig att steg för steg ta fram ett mönster. Eftersom jag är ringrostig på illustrator måste jag erkänna att jag har sett vissa delar av kursen en massa gånger… Först gjorde jag en moodboard med inspiration för mitt mönster. Den såg ut så här:

moodboard_shapes

På vår irlträff i januari så testade vi att göra former i lera. Jag hittade en lära som du enkelt gör själv av bikarbonat och majsstärkelse. Jag hittade receptet hos Hungryheart. Jag gjorde mina olika former från mönstret i lera. Jag ska försöka presentera de här tillsammans på  något sätt, tänker jag.

shapes_lera

Sedan var det dags att utveckla mönstret och jag har hittills gjort det i två färgställningar. Bara för att testa men jag gillar det i starkare färger bäst. Bilderna nedan är mockups, så de är inte riktigt mönsterpassade. Hann inte riktigt klart med allt…

pattern pattern_pastelle

Nu återstår att testa mönstret på något. Kanske ett tyg?

Som sagt, jag hann inte riktigt klart med hela mönstret. Det tog mycket tid att lära mig illustrator, men jag fick ihop ett helt mönster och har en massa fler mönsteridéer som jag vill prova. Det gav helt klart mersmak.

Kategorier
Kreativitet

Nytt år, nya utmaningar

I år under julledigheten hade jag faktiskt lite tråkigt en stund. Och då formades det lite nya tankar om hur jag vill att det nya året ska vara. Alla är inte helt nya, men jag är ändå redo att jobba mer aktivt med att de ska bli verklighet.

Frigöra mer tid för kreativitet

Eftersom jag redan har identifierat att jag behöver göra mer, när det gäller kreativiteten istället för att bara tänka på att göra, så behöver jag prioritera det. Att ha tid för kreativa projekt. Det innebär att jag behöver dra ner på något annat och i det här fallet har jag faktiskt tänkt dra ner lite på jobb. Jag har ända sedan jag startade mitt eget företag 2008 haft som tanke att utforska mer kreativa sidor hos mig själv för att se om jag kan hitta affärsidéer som jag kan driva mitt företag kring. Men jobbet kom ivägen. Jag har jobbat så mycket att det har fått stå tillbaka. Ska det få plats något nytt måste jag sluta göra något som jag gör idag. Så jag har tänkt hitta någon som kan hjälpa mig med vissa arbetsuppgifter. Så det blir ledig tid i kalendern.

I det här ligger också att jag faktiskt har ledsnat på en del av mina arbetsuppgifter. Inte så att de är dåliga utan mer att jag har gjort de så många gånger och behöver få göra nya saker. Så när det gäller framtida jobb tänker jag att jag måste ha en strategi för vilka uppdrag som jag faktiskt är intresserad av. Som känns roliga, spännande och utmanar mig kreativt.

Jag tänker också att jag ska börja leta efter uppdrag där jag kan använda min kreativitet.

Jag är mycket peppad på det här och hoppas det ska ta mig ett steg närmare att göra mer.

Kategorier
Papper Textil

Celebrate jul

Nu i december har jag sammanfört The Craft Labs Creative Challenge Celebrate med Monthly makers tema jul. Och klätt vår julgran.

julgran_900px

Granen går under namnet bollen. Den är ungefär lika hög som den är bred. Och ganska söt. Min dotter Nancy på tre år var en mycket entusiastisk medhjälpare när det var dags att klä granen.

Den har fått både gammalt och nytt pynt. Köpes och egengjort. Men eftersom det här är en blogg om att göra med händerna så ska vi titta närmare på det egengjorda. Och då det som är gjort de senaste åren. Pyntet från min barndom hoppar jag över.

Smällkaramell. Det var länge oklart om Nancys verkligen skulle hänga i granen. Men nu är den på plats.

smallkaramell_900px

Förra året gjorde jag kristyränglar och kristyrtomtar. De har hållit bra.

kristyrangel_900px

Jag gillar filthjärtat. Det ser så mjukt och gosigt ut, trots pärlorna.

filthjarta_900px

Pappershängena med glitter och gamla noter är tillverkade på min första Craft Lab-träff.

pappersdekoration_900px

Och så en bild på den entusiastiska medhjälparen. Vi får se hur mycket som får hänga i granen hela julen. Smällkaramellerna har redan varit på vift.

nancy_klar_granen_600px

Kategorier
Kurser

Jag har hittat nya kurser

Via en blogg jag följer hittade jag en sajt som heter skillshare.com. Där kan du gå olika onlinekurser i många olika ämnen och det finns en hel del inom området design och crafts. För en liten summa pengar varje månad kan du ta del av ett helt gäng kurser.

Jag har anmält mig och provar just nu kurserna Modern watercolor techniques: beginner´s level och Doodle art: basics and beyond. Återkommer med recension och mina alster.

Kategorier
Måla

Höstlöv med silvermönster till Monthly makers novemberutmaning

Höstlöv med metallicmönster

Månadens Monthly makers-tema är metall. Jag var först inne på att göra pepparkaksformar, men det har jag inte hunnit med än, men så hade jag börjat måla mina torkade och pressade höstlöv. Inspirerad av Alisa Burke provade jag också att pressa löv för att sedan måla på dem.

Jag plockade och pressade ganska många löv när jag väl var igång, så jag har fortfarande några fler att måla. Men som alltid behövs det en del för att kunna testa lite olika saker. Funderar på att göra ett väggcollage av alla löv när jag har målat klart. Tror att det kan bli fint. Återkommer med det.

Några reflektioner:

 • Det var inte särskilt svårt att måla på löven, men de var mycket sköra. Provade men en tuschpenna med för tunn och spetsig udd. Den målade sönder lövet direkt.
 • Den svarta färgen krävde två målningar för att täcka.

Målade höstlöv på prickig bakgrund

Kategorier
Trä

Monthly makers augustiutmaning: pärlor

Jag har gjort smycken med pärlor under ganska lång tid, men på senare tid har det inte varit lika mycket. Jag har kommit fram till att jag inte vill ha de på mig själv och då blir det inte lika roligt att göra. Men när jag såg augustiutmaningen från Monthly makers visste jag precis vad jag skulle göra. Ett halsband till Nancy.

mm_parlor

Jag hade nämligen ett ett gulligt barnhalsband med stora träkulor och ett litet plastdjur på. Men jag tyckte de var alldeles för dyra att köpa och inte veta om Nancy skulle använda det. (Det visade sig att det inte var helt billigt att göra själv heller, även om det blev billigare än det köpta).

Material:

 • Träpärlor
 • Hobbyfärg
 • Elastisk snodd
 • Litet plastdjur (jag valde dinosaurie och en tigerunge. Hade också en kanin, men kroppen var för tjock att borra igenom med den borr jag hade.)
 • Halsbandslås
 • Metalltråd att sätta fast knäppet på plastdjuret

Verktyg:

 • Borr för att göra hål i plastdjuret
 • Penslar
 • En pinne att ha träpärlorna på när du målar

Halsbandet jag såg i affären hade ett djur, men jag tänkte att min konstruktion skulle ha möjlighet att ta bort djuret och ersätta det med ett annat.

Så här gjorde jag:

Målade pärlorna i orange, rött och rosa. När de hade torkat trädde jag upp dem på den elastiska snodden och knöt ihop det.

Borrade hål i dinosaurien och tigerungen, som jag sedan satte fast halsbandslåset i med hjälp av silvertråd och en pärla. Skulle kanske kunna gå att limma på låset också.

Sedan satte jag på ett av djuren på halsbandet, i snodden. Färdigt!

Hur mottogs då resultatet?

Nancy provade halsbandet, men tog av det igen ganska snabbt. Sedan lekte hon med dinosaurien och lejonungen. Kanske blir halsbandet populärt om en stund?