Kategorier
Kreativitet Ull och garn

Februaris utmaning – Tropical

Nu är det dags för en ny månad och nytt tema i The Craft Labs Creative Challenge. I studiecirkelns första träff den här månaden pratade vi om vad vi kommer tänka på när vi hör tropical. Jag tänker på färger. Turkost, olika gröna nyanser, rött och rosa. Klara och starka färger.

När det var dags att välja projekt för den här månaden så hamnade jag på pinterest och sökte på tropical. Det finns en massa härliga bilder på hav och löv, ananas och tropiska blommor. Men vad fastnar jag för? Jo, flip-flops som för mig verkligen är tropisk vardag. Men det jag hittade har inte så mycket med tropisk vardag att göra utan mer om en kyligare vardag. Jag har bestämt mig för att virka en slags toffel med skaft och en flip-flogsula. Här hittar du idé och mönster.

Lite oväntat, men jag är peppad. Återkommer med rapport.

Kategorier
Digitalt Kreativitet

The Craft Club januari – Shapes

Första månaden är genomförd. Jag är med och driver en studiecirkel inom The Craft Lab. The Craft Club kallar vi oss. Vi är åtta kreativa personer som vill utveckla oss och hantverka. Vi är från hela världen men samlas här i Stockholm. Förutom en engagerad tjej som befinner sig i Peru. Idén är att vi har ett skypemöte och en irl-träff varje månad. Skype står för inspiration och uppstart och irl-träffen provar vi en teknik och skapar tillsammans. Allt detta gör vi på ett tema och januaritemat har varit Shapes.

Min utgångspunkt i årets tema har varit formen på några av Nancys teckningar. Det är de första gubbarna hon har ritat. Jag gillar de verkligen och tänkte att jag skulle vilja använda dem till något.

monster_nancy

Sedan kom jag fram till att jag ville göra ett mönster med den formen i. Att göra mönster krävde en uppfräschning av både indesign och illustrator. Det var länge sedan jag använde dessa program. Men jag hittade också Skillshare, en sajt för dig som vill lära dig nya saker. Du kan hitta alla möjliga härliga kurser där. Jag hittade en om att göra mönster, Introduction to Designing Repeat Patterns in Illustrator med Elisabeth Olwen. Så den har jag följt.

Kursen hjälper dig att steg för steg ta fram ett mönster. Eftersom jag är ringrostig på illustrator måste jag erkänna att jag har sett vissa delar av kursen en massa gånger… Först gjorde jag en moodboard med inspiration för mitt mönster. Den såg ut så här:

moodboard_shapes

På vår irlträff i januari så testade vi att göra former i lera. Jag hittade en lära som du enkelt gör själv av bikarbonat och majsstärkelse. Jag hittade receptet hos Hungryheart. Jag gjorde mina olika former från mönstret i lera. Jag ska försöka presentera de här tillsammans på  något sätt, tänker jag.

shapes_lera

Sedan var det dags att utveckla mönstret och jag har hittills gjort det i två färgställningar. Bara för att testa men jag gillar det i starkare färger bäst. Bilderna nedan är mockups, så de är inte riktigt mönsterpassade. Hann inte riktigt klart med allt…

pattern pattern_pastelle

Nu återstår att testa mönstret på något. Kanske ett tyg?

Som sagt, jag hann inte riktigt klart med hela mönstret. Det tog mycket tid att lära mig illustrator, men jag fick ihop ett helt mönster och har en massa fler mönsteridéer som jag vill prova. Det gav helt klart mersmak.

Kategorier
Kreativitet

Nytt år, nya utmaningar

I år under julledigheten hade jag faktiskt lite tråkigt en stund. Och då formades det lite nya tankar om hur jag vill att det nya året ska vara. Alla är inte helt nya, men jag är ändå redo att jobba mer aktivt med att de ska bli verklighet.

Frigöra mer tid för kreativitet

Eftersom jag redan har identifierat att jag behöver göra mer, när det gäller kreativiteten istället för att bara tänka på att göra, så behöver jag prioritera det. Att ha tid för kreativa projekt. Det innebär att jag behöver dra ner på något annat och i det här fallet har jag faktiskt tänkt dra ner lite på jobb. Jag har ända sedan jag startade mitt eget företag 2008 haft som tanke att utforska mer kreativa sidor hos mig själv för att se om jag kan hitta affärsidéer som jag kan driva mitt företag kring. Men jobbet kom ivägen. Jag har jobbat så mycket att det har fått stå tillbaka. Ska det få plats något nytt måste jag sluta göra något som jag gör idag. Så jag har tänkt hitta någon som kan hjälpa mig med vissa arbetsuppgifter. Så det blir ledig tid i kalendern.

I det här ligger också att jag faktiskt har ledsnat på en del av mina arbetsuppgifter. Inte så att de är dåliga utan mer att jag har gjort de så många gånger och behöver få göra nya saker. Så när det gäller framtida jobb tänker jag att jag måste ha en strategi för vilka uppdrag som jag faktiskt är intresserad av. Som känns roliga, spännande och utmanar mig kreativt.

Jag tänker också att jag ska börja leta efter uppdrag där jag kan använda min kreativitet.

Jag är mycket peppad på det här och hoppas det ska ta mig ett steg närmare att göra mer.