The Craft Club januari – Shapes

Första månaden är genomförd. Jag är med och driver en studiecirkel inom The Craft Lab. The Craft Club kallar vi oss. Vi är åtta kreativa personer som vill utveckla oss och hantverka. Vi är från hela världen men samlas här i Stockholm. Förutom en engagerad tjej som befinner sig i Peru. Idén är att vi har ett skypemöte och en irl-träff varje månad. Skype står för inspiration och uppstart och irl-träffen provar vi en teknik och skapar tillsammans. Allt detta gör vi på ett tema och januaritemat har varit Shapes.

Min utgångspunkt i årets tema har varit formen på några av Nancys teckningar. Det är de första gubbarna hon har ritat. Jag gillar de verkligen och tänkte att jag skulle vilja använda dem till något.

monster_nancy

Sedan kom jag fram till att jag ville göra ett mönster med den formen i. Att göra mönster krävde en uppfräschning av både indesign och illustrator. Det var länge sedan jag använde dessa program. Men jag hittade också Skillshare, en sajt för dig som vill lära dig nya saker. Du kan hitta alla möjliga härliga kurser där. Jag hittade en om att göra mönster, Introduction to Designing Repeat Patterns in Illustrator med Elisabeth Olwen. Så den har jag följt.

Kursen hjälper dig att steg för steg ta fram ett mönster. Eftersom jag är ringrostig på illustrator måste jag erkänna att jag har sett vissa delar av kursen en massa gånger… Först gjorde jag en moodboard med inspiration för mitt mönster. Den såg ut så här:

moodboard_shapes

På vår irlträff i januari så testade vi att göra former i lera. Jag hittade en lära som du enkelt gör själv av bikarbonat och majsstärkelse. Jag hittade receptet hos Hungryheart. Jag gjorde mina olika former från mönstret i lera. Jag ska försöka presentera de här tillsammans på  något sätt, tänker jag.

shapes_lera

Sedan var det dags att utveckla mönstret och jag har hittills gjort det i två färgställningar. Bara för att testa men jag gillar det i starkare färger bäst. Bilderna nedan är mockups, så de är inte riktigt mönsterpassade. Hann inte riktigt klart med allt…

pattern pattern_pastelle

Nu återstår att testa mönstret på något. Kanske ett tyg?

Som sagt, jag hann inte riktigt klart med hela mönstret. Det tog mycket tid att lära mig illustrator, men jag fick ihop ett helt mönster och har en massa fler mönsteridéer som jag vill prova. Det gav helt klart mersmak.

Celebrate jul

Nu i december har jag sammanfört The Craft Labs Creative Challenge Celebrate med Monthly makers tema jul. Och klätt vår julgran.

julgran_900px

Granen går under namnet bollen. Den är ungefär lika hög som den är bred. Och ganska söt. Min dotter Nancy på tre år var en mycket entusiastisk medhjälpare när det var dags att klä granen.

Den har fått både gammalt och nytt pynt. Köpes och egengjort. Men eftersom det här är en blogg om att göra med händerna så ska vi titta närmare på det egengjorda. Och då det som är gjort de senaste åren. Pyntet från min barndom hoppar jag över.

Smällkaramell. Det var länge oklart om Nancys verkligen skulle hänga i granen. Men nu är den på plats.

smallkaramell_900px

Förra året gjorde jag kristyränglar och kristyrtomtar. De har hållit bra.

kristyrangel_900px

Jag gillar filthjärtat. Det ser så mjukt och gosigt ut, trots pärlorna.

filthjarta_900px

Pappershängena med glitter och gamla noter är tillverkade på min första Craft Lab-träff.

pappersdekoration_900px

Och så en bild på den entusiastiska medhjälparen. Vi får se hur mycket som får hänga i granen hela julen. Smällkaramellerna har redan varit på vift.

nancy_klar_granen_600px